PACC 2023

Verslag van de PACC 2023

Door Jurjen, PD5J en Peter, PH1TS.

Het was mooi weer om alles op te bouwen vrijdag avond, samen met Peter PH1TS.

Het  zou onze eerste PACC worden. We hadden een doel gesteld: Op nr1 stond schik hebben en het tweede doel was zien dat we ook nog wat punten binnen konden halen. Voor een eerste keer meedoen wisten we namelijk ook niet wat op ons af zou komen.

We waren vrijdag rond 19uur op locatie bij een vriend van de PD5J net buiten Apeldoorn die in het bezit is van een mooi leeg weiland.

Na aankomst begonnen we meteen de caravan op te zetten. Voortent er aan voor het geval we bezoek of regen kregen, echter kwamen we er achter dat waar we op stonden geen gras was maar beton met een laagje gras! Dus de haringen konden niet de grond in. Dus we moesten improviseren en hebben de voortent vast gezet aan het hek met iets langere scheerlijnen. Wat uiteraard ook goed werkte.

Gezien we een heel weiland ter beschikking hadden voor de antennes, gelijk maar even in het donker een verticale end-fed op gehangen, zodat we nog wat te doen hadden in de caravan.

We waren veel te opgewekt om gelijk naar bed te gaan. Zo konden we gelijk testen en de geleende transceiver (IC-7600) beter te leren kennen. Daar moesten we toch de hele contest mee doen. Dit was zeker geen straf!  Wat was dat een geweldige transceiver en de noise reduction klonk geweldig. Meteen als test de band rondgegaan en wat qso’s gemaakt om te kijken of het een beetje werkte. We hadden wel wat last van de schikdraden van naburige weilanden, maar dit was te verwaarlozen.

Onze mobile shack was een caravan, waar voorin werd geslapen en achterin de zithoek omgebouwd werd tot werkstation van de PI4APD. Na wat qso’s als test en wat planning over hoe de rest van de antennes op te hangen gingen we slapen.

Zaterdagochtend was er geen tijd om uit te slapen, want 1 end-fed was niet genoeg uiteraard, dus aan de gang gegaan om midden in het weiland de dipo0l op te hangen voor 80m en 160m. Deze stond in een inverted-V en paste mooi in het weiland. Deze stond op een geleende ex-leger aluminium opsteek mast. Bovenin hadden we een katrol geplaatst om zo de 1:1 balun makkelijk te kunnen laten zakken zonder de mast te moeten neer halen. We hadden de beide dipolen al op maat liggen en aan de uiteinden vast gemaakt, dus een band wissel ging eigenlijk erg snel. Balun naar beneden, dipool 80m eraf en 160m er weer aan en hijsen maar! De uiteinden waren verlengd en zaten al vast aan de weidenposten.

Dit leek eerst veel werk, maar na een paar uur aan 1 band te hebben gewerkt waarbij er telkens 1 van ons achter de microfoon en de andere achter de computer zat was dit wel even fijn. Benen strekken, andere band de lucht weer in en terug naar de caravan. Dan werd er ook gewisseld van operator en logger. Een achter de microfoon en de ander deed dan nog een glaasje drinken in en ging dan achter de computer om te loggen. En door!

Ook kregen we nog bezoek van Willem (PD2SEM) met de xyl, super bedankt voor de support. Hij heeft zelfs nog een paar QSO’s gemaakt, konden wij onze stem even sparen 😉 Het bleef ook na het vertrek van Willem nog lang druk in de mobiele shack. We zijn tot diep in de nacht doorgegaan.

Zondag morgen rolde we weer vroeg uit ons bed om half 7. We hadden het plan om op 10m te beginnen, maar na een uur roepen geen echt resultaat, ik dacht iedereen slaapt nog! Dus tijd voor koffie en toen ging peter(PH1TS) achter de microfoon. En ja hoor daar gingen we weer, de laatste binnen halen. We hadden net iets onder de 300 gewerkt voordat we naar bed gingen, dus daar kon nog meer bij!

Ook kregen we deze ochtend bezoek van Koen (PA3BKO) en Tom (PA5FDX), en hebben we Tom ook nog even achter de zender gezet, en deze haalde er ook nog een paar punten binnen.

Al met al een geweldige ervaring. Dit smaakt naar meer en we gaan volgend jaar zeker weer meedoen. Dan maar eens kijken of we net zoveel schik kunnen hebben en mogelijk meer verbindingen.

73 PI4APD (PD5J en PH1TS)