Radiomarkt ‘Harde 2023

Zaterdag 25 februari 2023 organiseert de afdeling Noord Oost Veluwe van de landelijke Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek (VERON) al weer voor de vijf en twintigste maal haar Elektronica Vlooienmarkt.

Deze wordt gehouden in de meer dan 1000 vierkante meter grote sporthal van MFC Aperloo waar ruim 220 meter aan kramen opgesteld  zal staan.

 

Op deze gezellige Elektronica Vlooienmarkt worden nieuwe of gebruikte spullen aangeboden door standhouders uit Nederland, Duitsland en België Er is een groot aanbod van spullen die op de een of andere manier met elektronica te maken hebben.

Voor de radio hobbyisten zijn er allerlei spullen te koop variërend van antennes, kabels, meetapparatuur en voedingen tot allerlei soorten transceivers, porto`s.

En natuurlijk wordt de zelf bouwende elektronica hobbyist niet vergeten door het grote aanbod van losse onderdelen en (sloop)apparaten. Zo zijn er voor de computer liefhebbers computers, laptops, componenten en accessoires verkrijgbaar.

Maar ook op het gebied van Arduino, raspberrypie,shield en accessoires is er voldoende te vinden en dat vaak voor zeer gunstige prijzen.

Ook zullen er allerlei soorten led verlichting , led strips, zaklantaarns, telefoonladers, gereedschap en vele andere zaken te koop aangeboden worden.

Dus mocht u op zoek zijn naar een moeilijk verkrijgbaar onderdeel, verzamelt u oude radio’s, oude leger apparatuur, bent u een computeraar, of wat dan ook op het gebied van elektronica, kom dan zaterdag 25 februari 2023 naar deze gezellige Radiomarkt.

De markt wordt gehouden in het Multi Functioneel Centrum “M.F.C Aperloo” Stadsweg 27 ’t Harde.

De markt begint om 09.00 uur en duurt tot 15.00 uur en de entree bedraagt 4 €. Er is voldoende gratis parkeerruimte o.a. de parkeerplaatsen bij het MFC, op 250m lopen afstand zwembad de Hokseberg en sportpark Schenk.

Voor het laatste nieuws en informatie : www.pi4nov.nl

Namens de organisatie: Erik Klein PH4CK


met vriendelijke groet,
Erik Klein

BBQ 24 juni 2022

 

21 mensen waren aanwezig op onze jaarlijkse BBQ avond. Deze stond in het teken van onderling qso. Even bijpraten over alles en nog wat. Een sociale bijeenkomst dus van en voor de leden en hun partners. De avond werd geopend door Jim, PA2JIM en wenste een ieder een genoeglijke avond toe. Het weer was goed, geen regen  en niet te warm. De organisatie had het goed geregeld wat betreft eten en  drinken. Er was meer dan genoeg voor iedereen. 21 mensen met bijzondere verhalen zoals Henk PA0HFT met zijn allergie voor wespen. En Ben PAOI met de fotowedstrijd in Heerde. Zo had een ieder wel wat te melden en te delen. Het was een heel gezellige avond die veel te snel om was. Mooi ook dat ik Brian en Robert bereid vond om een mee te draaien met de Cavente dagen (jeugdweek) in augustus. Rest mij een ieder te bedanken voor zijn aanwezigheid en een bijdrage aan de gezelligheid,

Hans PA7HPH

(klik op de foto om het groter te maken en/of door te scrollen.)

 

Speciaal voor Marianne.

PACC 2022.

PACC 2022.                                    Call:  PI4APD

 

Na 2 jaar van afwezigheid konden we weer een contest houden in groepsverband. Door alle Corona beperkingen waren we aan huis gekluisterd. In mijn oproep voor operators meldden zich 4 amateurs. Wel wat weinig maar het kon doorgaan. De overige operators gaven aan dat het tijd was voor jong bloed. Dat is ook zo, maar waar zijn die jonge enthousiaste amateurs? Het is mogelijk dat ze nog komen. Geen tijd om over na te denken. Er moest wat geregeld worden. Gezamenlijk is besloten dat dit de laatste keer is in de huidige vorm. De laatste PACC dus. Maar wel met gepast afscheid. Als deelnemers hadden zich gemeld: Jille PA1DV, Hans PA0WYS, Jeroen PD1JSH. We waren dus met 4 man. Dus geen 6 tafels maar slechts 2, We hielden het dus simpel. 1 dipool voor 20 en 1 voor 40 meter. Die waren zo omhoog gehesen door Jille en mij. Als sets heb ik meegenomen de Icom 7700 en een (tijdelijke) FT920. Jeroen en Jille gingen met 20m aan de slag (SSB) en Hans (pa0wys) en Hans (pa7hph) met 40m CW en SSB. De condities waren wisselend. 20 meter bleef wat achter maar 40m ging erg goed. We deden rustig aan. Op tijd even pauze en uitgebreid broodje en koffie drinken. Om toch een feestelijk tintje aan deze laatste keer te geven heb ik de voormalige operators uitgenodigd voor een gezamenlijk diner op de contest locatie. Om 18:00 uur kwamen Henk PA0HFT, Ben PA0I, Leo PA0LMD en Gert PA5TS binnen en was de club weer compleet. Ondertussen hadden Jille en ik de Chinees geregeld en konden we aan tafel. Henk had speciaal voor deze laatste keer een bier gebrouwen met een speciaal etiket ( zie de foto’s ) iedereen kreeg 2 flesjes mee naar huis. Na de maaltijd heb ik de sponsors bedankt voor de jaarlijkse bijdrage. Totaal zijn er 405 qso’s gemaakt op beide banden. Voornamelijk Europa maar er waren ook wel DX stations bij. Zondagmorgen nog een paar uur bezig geweest met het maken van verbindingen en om 12:00 UTC was het afgelopen. Gezamenlijk alle antennes weer laten zakken en opgeruimd. Nog even een broodje en de auto weer vol geladen en huiswaarts gegaan. Toch blijft het vreemd, Kom je in je garage en zie daar alle spullen liggen zoals 600 m coax, bandfilters, antennes, waaronder 3 moxons, rotor, baluns en verbinding  materiaal. Wie neemt het over denk je dan. Hopelijk meldt zich iemand. Betekend ook dat dit de laatste rapportage is van 20 jaar schrijven en bijhouden van de site pa7hph.nl. Iedereen bedankt voor de jarenlange inzet voor de PACC  in welke vorm dan ook.

73 Hans PA7HPH.

Verslag van de huishoudelijke vergadering 2022

Verslag van de H.H. vergadering op vrijdag 21 Januari 2022.

Alle leden hadden via de mail een uitnodiging gehad om middels MEET mee te doen aan deze vergadering alsmede voor het doen van een aanmelding voor een bestuursfunctie en voor zitting in de kascontrole commissie. Ook de agenda voor die avond kon men downloaden .
Onze voorzitter Jim PA2JIM opent de vergadering om precies acht uur er hadden zich achttien leden aangemeld Guido PE1MHY controleerde of ze lid waren en noteerde de namen van de deelnemers.
Na een ieder welkom te hebben geheten en even stil te staan bij de covid maatregelen neemt Jim de agenda door alsmede de mededelingen .
Leo PA0LMD doet verslag van de repeater commissie en staat stil bij de toegenomen kosten van het AT voor de vergunningen . Ook de machtiging voor de komende jaren is weer verleend .
Het verslag van het QSL bureau, weer keurig verzorgd door Adriaan PE2K, werd doorgenomen dit maal door Gert PA5TS vanwege het feit dat Adriaan zich tijdens de vergadering nog afmeldde.
Ingekomen stukken waren er niet dus dit was snel afgehandeld.
Het jaarverslag door de secretaris. Gert PA5TS werd in een verkorte versie doorgenomen, het uitgebreide verslag gaat na deze vergadering naar het hoofdbestuur.
Het jaarverslag van onze penningmeester Leo PA0LMD werd eveneens doorgenomen waarbij Leo nog even stilstond bij het feit dat door de covid er geen huur is betaald en er geen bijzondere uitgaven waren afgelopen jaar waardoor het saldo is toegenomen maar dat dit niet de bedoeling is van een goed functionerende vereniging .
De kascommissie bestaande uit Ben PA0I en Henk PA0HFT deed verslag bij monde van Ben en deelden mee dat er geen onregelmatig heden waren geconstateerd en gaven het bestuur van de afdeling Apeldoorn een decharge en bedanken de penningmeester voor zijn inzet.
Voor de nieuwe kascommissie had zich al een kandidaat aangemeld (Henk PA0HFT is zittend lid ) t.w. ED Sanders PC1E
De begroting voor het komende jaar werd door de Penningmeester behandeld maar door alle maatregelen en prijsverhogingen van vergunningen en verzekeringen zal daar nog wel wat in wijzigen.
Bij de bestuursverkiezingen was alleen Leo reglementair aftredend en herkiesbaar . Er hadden zich geen kandidaten aangemeld voor een bestuursfunctie dus blijft het bestuur zoals het de afgelopen jaren is geweest.
De voorstellen voor de VERON verenigingsraad zijn onder aandacht gebracht door Jim welke de komende tijd behandelt zullen worden en Jim vraagt voorstellen in te dienen voor zover die er zijn.
Bij de rondvraag werden er wat dingen gevraagd welke niet pasten op deze vergadering maar werden door onze voorzitter keurig afgehandeld .
Rond de klok van 21.00 uur werd vergadering gesloten waarna een ieder zich uitmelde.
PA5TS.

Tom PA0TRR SK

IN MEMORIAM TOM RIJKMANS   PA0TRR

 

Vandaag 26 November 2021 bereikte ons het bericht dat Tom in zijn slaap op 84 jarige leeftijd is overleden. Hoewel zijn gezondheid  achteruit ging komt dit toch altijd weer onverwacht. Tom kwam veel bij mij thuis en ik bij hem en omdat we dicht bij elkaar woonden , ook elke avond wel een lokaal qso op twee meter . Ook veel bouwen en spullen lenen bij elkaar Tom was een echte knutselaar en ging net zolang door tot het werkte.  Als er voor de afdeling iets gedaan diende te worden was hij meestal wel van de partij , het maken van qso,s was niet zozeer zijn ding en dit hield hij dan ook meestal erg kort. 

De laatste jaren liepen allemaal niet zoals gewenst, privé omstandigheden en gezondheid speelden daarin een belangrijke rol en ook twee maal moeten verhuizen en geen mogelijkheid meer hebben om te hobbyen deed hem geen goed . Ook de corona perikelen hebben er toe bij gedragen dat de kontakten met menigeen minder werden . Tot overmaat van ramp kreeg Tom vorig jaar ook nog een herseninfarct waardoor auto rijden er ook niet meer in zat . 

Jaren lang is Tom de afslager geweest op de verkoop avonden bij onze afdeling waar velen wel iets gekocht hebben wat niet de bedoeling was maar Tom vond dat ze dat maar moesten kopen hetgeen met de nodige hilariteit gepaard ging . Kortom er is weer een echte amateur overleden  Tom de afdeling zal jou missen.

Wij wensen zijn familie vrienden bekenden dan ook alle sterkte toe met dit verlies.

Namens het bestuur en de afdeling Apeldoorn A-05 

Gert Uijttenboogaart PA5TS Secretaris.

Mededeling van het bestuur.

Door de nieuwe corona maatregelen zijn wij genoodzaakt aanpassingen te doen.

Tot nader order zijn er GEEN bijeenkomsten mogelijk. Daarom houden we (weer) een afdelingsronde op PI4APD. Zie ook “Komt u ook”

Het afdelingsbestuur VERON afdeling Apeldoorn

PC19VACCIN

Na PC19STAYSAFE en PC19HOPE is PC19VACCIN aangevraagd.

Inmiddels is de licentie binnen.

Het grillige verloop van Covid-19 heeft mij weer geïnspireerd om in actie te komen. De druk op de zorg wordt steeds groter en in de media wordt al gesproken van code zwart. Wat betekend dat de normale zorg afgeschaald wordt vanwege de grote toestroom van besmette mensen. Het vaccineren heeft nog niet tot de gewenste resultaten geleid. Mogelijk dat er met deze call mensen geactiveerd worden om een vaccin te halen. Persoonlijk vind ik dat er collectief gevaccineerd moet worden om uit deze pandemie te komen. Er zijn ook mensen die er anders over denken en gelukkig mag dat in ons land. Dat deze tweedeling, of polarisatie, de boel vertraagt is is aan onze regering om dat op te lossen. Met pc19vaccin wordt, hoop ik, de mensen aan het denken gezet. Ze kunnen, net als de vorige calls, hun “Comments ” invullen in het gastenboek.

Start evenement: 13 november 2021. Einde (voorlopig) 31 december 2021.

Mode: FT8 en FT4. Mogelijk ook PSK  en RTTY. Houd het DX cluster in de gaten.

Zie ook QRZ.COM 

73 Hans PA7HPH

 

 

 

Meetavond 15 oktober 2021

Leo opende de avond ivb met afwezigheid van onze voorzitter Jim ivb met zijn qrl , Leo stond even stil bij het overlijden van Wicher en allen zijn een minuut stil geweest, verder

over de PACC om jongeren aan te moedigen om mee te doen. Betreffende metingen was er weinig te doen de duimstok welke gecontroleerd zou worden was onderweg al gesneuveld

Hans FCP had een klein ontvangertje bij hem die even op de pijnbank is geweest en Leo zelf had nog een eigenbouw ontvanger meegenomen en heeft deze laten zien . Ik had zelf de Btix

meegenomen en Guido heeft daar de laatste software ingeblazen zodat ik daar ook weer mee verder kan . Totaal waren er slechts elf personen aanwezig welke allen bij binnenkomst gecontroleerd

zijn op een geldige QR code al met al toch wel weer gezellig om weer eens samen over de hobby te praten.

Gert PA5TS.

Eindelijk weer een Veron avond. Hetzij een voorzichtige start. Toch houd corona ons nog in zijn greep. We moeten nog steeds alert blijven en ons aan de basisregels houden. Helaas stijgen de besmettingen weer. Dit gaat weer ten koste van de reguliere zorg. Helaas zijn er groepen mensen die er een andere denkwijze op nahouden en voor ontwrichting van de maatschappij zorgen. Dit kan op ten duur een negatief effect geven voor onze vereniging avonden. Laten we hopen dat we volgend jaar met een frisse start en zonder virussen onze hobby kunnen uitoefenen.

Hans PA7HPH

Op weg naar het Digitale tijdperk.

Het moet opgevallen zijn. Steeds meer modes met een digitale inhoud. langzaam verschuift het beeld van de bekende microfoon naar een interface voor digitale communicatie.  Kijk maar naar de contestkalender . Vele contesten in de digitale sfeer zoals Ft-8, RTTY. PSK, CW. Ook de sets worden aangepast zoals de Icom 7610 met zijn SDR. Dit vereist een aanpassing van de radio amateur. Zowel in het bouwen. de manier van storingsonderzoek en de wijze van gebruik op de frequenties. Hierbij is de PC niet meer weg te denken. De shack van voor 2000 is niet meer van deze tijd. Nu overheerst de computer met  al zijn moderne programma’s voor communicatie met de buitenwereld. Ik hoor de oudere amateur al denken. “dat kan ik niet meer volgen” en “daar begin ik niet meer aan”. Dat hoeft ook niet. Er blijft nog genoeg “oude ” modes over. Alleen deze ontwikkeling is niet meer weg te denken en onomkeerbaar! Voor diegene die hier voor kiest en de ontwikkelingen mee wilt maken, levert dat mooie en interessante  DX op! En veel zelfbouw met de Arduino en Raspberry. Weet u wel hoeveel FT-8 signalen in een SSB bandbreedte passen? Niet voor niets is FT8 en FT4 de meest populaire mode geworden. Vrijwel foutloze QSO’s en met zeer weinig vermogen heel ver komen! Dat zie ik met SSB nog niet snel gebeuren. En dit is nog maar het begin. Er komt nog veel moois op ons af. De handgeschreven logboeken en QSL kaarten, in huidige vorm,  zijn al uit de tijd en  is al vervangen door andere items zoals lotw , oqrs, eqsl. Wen er maar aan!

Over 10 jaar zal de moderne amateur verbinding maken met een satelliet en FT1 gebruiken. Binnen 1 seconde contact met 100 tegenstations die allemaal rapport geven. Uw PC regelt alles zodat er een mooi overzicht ontstaat van alle verbindingen inclusief de qsl kaart! dat kan wat worden in de contesten! Ook die gaan een metamorfose meemaken! Het is te vergelijken met uw huis te verduurzamen. Doe je niet mee dan zit je in de kou. Doe je wel mee dan wordt je beloond met warmte en comfort. het duurt nog wel even maar de tijd gaat relatief snel.

Terug naar 2021. Begin eenvoudig: Probeer in WSJT-X met FT8 te werken en de digitale wereld gaat voor je open!

Je kan op een eenvoudige wijze hiermee beginnen. Lees eerst het manual en daarna starten met het programma.

Gebruik wel een PC, of laptop,  met Windows 10 anders valt alles in duigen. Alle koppelingen tussen PC en set staan beschreven in het manual. Ja, zult u zeggen maar… hoe moet dat met mijn qsl kaarten?

Daar zijn diverse oplossingen voor. WSJT-X is geen logprogramma maar save wel alle verbindingen. Dus met het logfile van wsjt-x kan je van alles doen om uw qsl kaarten uit te schrijven of, nog beter, exporteren naar een labelprogramma of lotw.

Nog een oplossing is om N1MM als drager geschikt te maken voor WSJT-X. Dan ontstaat er mooie zichtbare qso regels waar je wat mee kan. Wel is het zo dat hiervoor een extra display aanbevolen wordt. Je kan dan alle vensters plaatsen over 2 schermen. Dit geeft een mooi rustig overzicht.

Klik HIER en u opent een doc met alle gegevens. Het lijkt op de documentatie van de DIGI contest van de Veron maar dan iets anders.

Succes met de eerste stap naar een digitale amateurwereld.

P.S. WSJT-X werkt ook op de raspberry. Ik heb daar al 500 qso’s mee gemaakt

Hans PA7HPH.

 

USB-SERIAL adapters.

Cat kabels van Chinese makelij (USB-SERIAL)

Al enige tijd zijn  op de markt de Catkabels van het merk Prolific op de markt. Ze zijn er in diverse typen en in verschillende chip sets. Wat ik onderzocht heb zijn de USB-Serial adapters van Prolific, Wch.cn en  de FTDI.

  1. Prolific 2303 met shipset XA/HXA
  2. Prolific 2303 met shipset RA.
  3. Wch.cn  CH340. (wordt geleverd met install disk waar ook de Prolific driver op staat)
  4. FTDI

Getest met de communicatie programma’s MIXW versie 4, N1MM en WSJTX  op W10.

Op het internet is er ook veel van te vinden hoe je de adapters weer in beweging kan krijgen.

Om bepaalde redenen pushed Microsoft een nieuwere Prolific driver waardoor een aantal typen Prolific serieel-usb chipsets het niet meer doen. deze starten niet op.

Dit heeft te maken met de Chinese klonen die op de markt zijn.

Ik heb getest met met diverse stuurprogramma’s en in combinatie met verschillende programma’s zoals wsjtx, n1mm en mixw4.

De conclusie is dat de enige goede kabel de FTDI is. Deze werkt altijd en wordt door Microsoft ondersteund.  Dat laatste is belangrijk voor een blijvende goede werking van de adapter.

 

Merk/type

MIXW4 N!MM WSJTX
PROLIFIC 2303

XA/HXA shipset

Driver: 3.2.0.0

 

GOED *

(instabiel)

GOED*

(instabiel)

Onbetrouwbaar*

(instabiel)

PROLIFIC 2303

RA shipset

Driver: 3.8.39.0

GOED GOED GOED
WCH.CN (CH-340)

Driver: 3.5.2019.1

 

GOED GOED FOUT **
FTDI

Driver:2.12.28.13

GOED GOED GOED

 

*= Werkt wel echter bij verwijderen van de adapter verliest het ook zijn driver met als gevolg dat de overige usb poorten ook niet meer werken. Zelfs de installer, voor de drivers, wordt geblokkeerd door Microsoft. Alleen de FTDI blijft goed.

**= DE CH340 werkt niet op WSJTX . Wordt wel herkend door Windows maar is niet te installeren voor wsjtx. (hamlib error), Getest op IC7600 en 7700.

Advies van Leo: https://www.g4zlp.co.uk/unified/IcomCAT.shtml

Hans PA7HPH.