Onthulling Kootwijk Monument 5 mei 2023

Vandaag was de onthulling van het Kootwijk monument.

Guido en o.g. met xyl waren daarbij aanwezig.

Op de foto staat ook Jan-Willem Udo. (PA0JWU)

Hij is de initiatiefnemer van de  crowdfundingactie die heeft geresulteerd in het realiseren van het nieuwe monument.

Leo. PA0LMD

Piet, PE1AZZ SK

Vanochtend is bijgesloten bericht ontvangen dat Piet Garretsen; PE1AZZ overleden is. Piet was een lid van VERON afdeling Apeldoorn. Het afdelingsbestuur zal de condoleances namens onze afdeling aan de familie overbrengen.

Namens het afdelingsbestuur VERON afdeling Apeldoorn,

Jacob Reiding; PE2CJ
Secretaris VERON afdeling Apeldoorn A05

 

                                                             

PACC 2023

Verslag van de PACC 2023

Door Jurjen, PD5J en Peter, PH1TS.

Het was mooi weer om alles op te bouwen vrijdag avond, samen met Peter PH1TS.

Het  zou onze eerste PACC worden. We hadden een doel gesteld: Op nr1 stond schik hebben en het tweede doel was zien dat we ook nog wat punten binnen konden halen. Voor een eerste keer meedoen wisten we namelijk ook niet wat op ons af zou komen.

We waren vrijdag rond 19uur op locatie bij een vriend van de PD5J net buiten Apeldoorn die in het bezit is van een mooi leeg weiland.

Na aankomst begonnen we meteen de caravan op te zetten. Voortent er aan voor het geval we bezoek of regen kregen, echter kwamen we er achter dat waar we op stonden geen gras was maar beton met een laagje gras! Dus de haringen konden niet de grond in. Dus we moesten improviseren en hebben de voortent vast gezet aan het hek met iets langere scheerlijnen. Wat uiteraard ook goed werkte.

Gezien we een heel weiland ter beschikking hadden voor de antennes, gelijk maar even in het donker een verticale end-fed op gehangen, zodat we nog wat te doen hadden in de caravan.

We waren veel te opgewekt om gelijk naar bed te gaan. Zo konden we gelijk testen en de geleende transceiver (IC-7600) beter te leren kennen. Daar moesten we toch de hele contest mee doen. Dit was zeker geen straf!  Wat was dat een geweldige transceiver en de noise reduction klonk geweldig. Meteen als test de band rondgegaan en wat qso’s gemaakt om te kijken of het een beetje werkte. We hadden wel wat last van de schikdraden van naburige weilanden, maar dit was te verwaarlozen.

Onze mobile shack was een caravan, waar voorin werd geslapen en achterin de zithoek omgebouwd werd tot werkstation van de PI4APD. Na wat qso’s als test en wat planning over hoe de rest van de antennes op te hangen gingen we slapen.

Zaterdagochtend was er geen tijd om uit te slapen, want 1 end-fed was niet genoeg uiteraard, dus aan de gang gegaan om midden in het weiland de dipo0l op te hangen voor 80m en 160m. Deze stond in een inverted-V en paste mooi in het weiland. Deze stond op een geleende ex-leger aluminium opsteek mast. Bovenin hadden we een katrol geplaatst om zo de 1:1 balun makkelijk te kunnen laten zakken zonder de mast te moeten neer halen. We hadden de beide dipolen al op maat liggen en aan de uiteinden vast gemaakt, dus een band wissel ging eigenlijk erg snel. Balun naar beneden, dipool 80m eraf en 160m er weer aan en hijsen maar! De uiteinden waren verlengd en zaten al vast aan de weidenposten.

Dit leek eerst veel werk, maar na een paar uur aan 1 band te hebben gewerkt waarbij er telkens 1 van ons achter de microfoon en de andere achter de computer zat was dit wel even fijn. Benen strekken, andere band de lucht weer in en terug naar de caravan. Dan werd er ook gewisseld van operator en logger. Een achter de microfoon en de ander deed dan nog een glaasje drinken in en ging dan achter de computer om te loggen. En door!

Ook kregen we nog bezoek van Willem (PD2SEM) met de xyl, super bedankt voor de support. Hij heeft zelfs nog een paar QSO’s gemaakt, konden wij onze stem even sparen 😉 Het bleef ook na het vertrek van Willem nog lang druk in de mobiele shack. We zijn tot diep in de nacht doorgegaan.

Zondag morgen rolde we weer vroeg uit ons bed om half 7. We hadden het plan om op 10m te beginnen, maar na een uur roepen geen echt resultaat, ik dacht iedereen slaapt nog! Dus tijd voor koffie en toen ging peter(PH1TS) achter de microfoon. En ja hoor daar gingen we weer, de laatste binnen halen. We hadden net iets onder de 300 gewerkt voordat we naar bed gingen, dus daar kon nog meer bij!

Ook kregen we deze ochtend bezoek van Koen (PA3BKO) en Tom (PA5FDX), en hebben we Tom ook nog even achter de zender gezet, en deze haalde er ook nog een paar punten binnen.

Al met al een geweldige ervaring. Dit smaakt naar meer en we gaan volgend jaar zeker weer meedoen. Dan maar eens kijken of we net zoveel schik kunnen hebben en mogelijk meer verbindingen.

73 PI4APD (PD5J en PH1TS)

 

Herdenking overstroming 1953.

Zoals mogelijk bekend zal zijn (bij de oudere zendamateurs) is in de nacht van 1 februari 1953 een tiental dijken doorgebroken in de provincie zeeland. De ramp die zich toen voltrok is een van de grootste rampen uit de Nederlandse geschiedenis. Meer dan 1800 mensen verdronken, duizenden stuks vee en vele hectares grond kwamen onder water te staan. Telefoon verbindingen waren er nauwelijks of waren defect. Er was behoefte aan directe hulp op alle fronten. Er was 1 man die dat door had en dat was Peter Hossfeld. Hij bouwde, als radio technicus, in 4 uur een zender in elkaar. Dit was een EL3 en een 807. Deze buizen werden op een plankje gemonteerd samen met de oscillator en tank kring De oscillator werkte direct op de zendfrequentie die versterkt werd door de 807. Met ruim 8 watt moest het mogelijk zijn om Den Haag te bereiken. Dit lukte prima en zo kwam de reddingsplan in werking. Als spoeldrager voor tankspoel werk een fles gebruikt. Deze zender ging de geschiedenis in als “flessenzender”.

Ongeveer 2 maanden geleden begon ik na te denken om een replica te maken. het probleem was: waar haal ik de spullen vandaan uit de jaren 50? Nou dat viel achteraf wel mee, Er zijn altijd amateurs die wat bewaren zo ook Frank, PE1IEX en PA5TS. Snel had ik de spullen bij elkaar. Ik bouwde dat op een aluminium plaat met hout aan 4 zijden. Ook de voeding bouwde ik in dezelfde stijl. Ook de geleende audio versterker was uit die tijd. Alles was dus uit de jaren 50. Alleen de operator was wat ouder. Daarom heeft deze ramp een dubbele betekenis voor mij persoonlijk

Ik stond, samen met mijn opa, op een dijk in Dordrecht tussen de militairen die druk bezig waren met zandzakken. Dat beeld van die grote watermassa vergeet je nooit meer! Ook de vele bouwsels in de jaren 50/60 herinnerd mij aan die tijd. Toen was ik al  bezig met het bouwen van radio’s en voedingen. Allemaal met buizen omdat de transistor niet te betalen was. Ik maakte mijn trafo’s zelf. Dat was een hele mooie tijd.

Even terug naar de replica. De zender (AM) werkte bijna in 1 keer. Ik moest alleen de oscillatorspoel aanpassen. maar daarna had ik een mooie carrier op de ontvanger staan (IC7700) Deze set gebruikte ik als ontvanger en daarom een zend-ontvangt relais ingebouwd. Nu vond ik 8 watt wel weinig dus als hulpmiddel heb ik er een linear achter gezet. Dit is een home made versterker met 4 x PL509. Deze geeft bij 8 watt input 80 watts output. Ik vond mij modulatie niet al te hard (10w audio versterker) maar achteraf viel dat wel mee. Ik paste (net als in 1953) anode modulatie toe en dat vraagt om stevige input voor de modulatie trafo. De eerste test was bedroevend. Gert in Epe hoorde mij niet. ( achteraf is dat veel te dichtbij) Later met PA1DV was het perfect. En de volgende met PI4SRS ging het ook goed. (Maasland) Ook met PE1BIW ging het vlekkeloos. Goede modulatie diepte.

Op 4 februari is in het museum te Ouwerkerk  (het 5e caisson)  een herdenking aan de ramp. Zendamateurs met de call PA70ZRK zullen die dag uitzenden. Vanaf 10:00 uur tot 17:00 uur. Frequentie 3.705 MHz . Uiteraard in AM modulatie.

73 Hans PA7HPH

 

Radiomarkt ‘Harde 2023

Zaterdag 25 februari 2023 organiseert de afdeling Noord Oost Veluwe van de landelijke Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek (VERON) al weer voor de vijf en twintigste maal haar Elektronica Vlooienmarkt.

Deze wordt gehouden in de meer dan 1000 vierkante meter grote sporthal van MFC Aperloo waar ruim 220 meter aan kramen opgesteld  zal staan.

 

Op deze gezellige Elektronica Vlooienmarkt worden nieuwe of gebruikte spullen aangeboden door standhouders uit Nederland, Duitsland en België Er is een groot aanbod van spullen die op de een of andere manier met elektronica te maken hebben.

Voor de radio hobbyisten zijn er allerlei spullen te koop variërend van antennes, kabels, meetapparatuur en voedingen tot allerlei soorten transceivers, porto`s.

En natuurlijk wordt de zelf bouwende elektronica hobbyist niet vergeten door het grote aanbod van losse onderdelen en (sloop)apparaten. Zo zijn er voor de computer liefhebbers computers, laptops, componenten en accessoires verkrijgbaar.

Maar ook op het gebied van Arduino, raspberrypie,shield en accessoires is er voldoende te vinden en dat vaak voor zeer gunstige prijzen.

Ook zullen er allerlei soorten led verlichting , led strips, zaklantaarns, telefoonladers, gereedschap en vele andere zaken te koop aangeboden worden.

Dus mocht u op zoek zijn naar een moeilijk verkrijgbaar onderdeel, verzamelt u oude radio’s, oude leger apparatuur, bent u een computeraar, of wat dan ook op het gebied van elektronica, kom dan zaterdag 25 februari 2023 naar deze gezellige Radiomarkt.

De markt wordt gehouden in het Multi Functioneel Centrum “M.F.C Aperloo” Stadsweg 27 ’t Harde.

De markt begint om 09.00 uur en duurt tot 15.00 uur en de entree bedraagt 4 €. Er is voldoende gratis parkeerruimte o.a. de parkeerplaatsen bij het MFC, op 250m lopen afstand zwembad de Hokseberg en sportpark Schenk.

Voor het laatste nieuws en informatie : www.pi4nov.nl

Namens de organisatie: Erik Klein PH4CK


met vriendelijke groet,
Erik Klein

BBQ 24 juni 2022

 

21 mensen waren aanwezig op onze jaarlijkse BBQ avond. Deze stond in het teken van onderling qso. Even bijpraten over alles en nog wat. Een sociale bijeenkomst dus van en voor de leden en hun partners. De avond werd geopend door Jim, PA2JIM en wenste een ieder een genoeglijke avond toe. Het weer was goed, geen regen  en niet te warm. De organisatie had het goed geregeld wat betreft eten en  drinken. Er was meer dan genoeg voor iedereen. 21 mensen met bijzondere verhalen zoals Henk PA0HFT met zijn allergie voor wespen. En Ben PAOI met de fotowedstrijd in Heerde. Zo had een ieder wel wat te melden en te delen. Het was een heel gezellige avond die veel te snel om was. Mooi ook dat ik Brian en Robert bereid vond om een mee te draaien met de Cavente dagen (jeugdweek) in augustus. Rest mij een ieder te bedanken voor zijn aanwezigheid en een bijdrage aan de gezelligheid,

Hans PA7HPH

(klik op de foto om het groter te maken en/of door te scrollen.)

 

Speciaal voor Marianne.

PACC 2022.

PACC 2022.                                    Call:  PI4APD

 

Na 2 jaar van afwezigheid konden we weer een contest houden in groepsverband. Door alle Corona beperkingen waren we aan huis gekluisterd. In mijn oproep voor operators meldden zich 4 amateurs. Wel wat weinig maar het kon doorgaan. De overige operators gaven aan dat het tijd was voor jong bloed. Dat is ook zo, maar waar zijn die jonge enthousiaste amateurs? Het is mogelijk dat ze nog komen. Geen tijd om over na te denken. Er moest wat geregeld worden. Gezamenlijk is besloten dat dit de laatste keer is in de huidige vorm. De laatste PACC dus. Maar wel met gepast afscheid. Als deelnemers hadden zich gemeld: Jille PA1DV, Hans PA0WYS, Jeroen PD1JSH. We waren dus met 4 man. Dus geen 6 tafels maar slechts 2, We hielden het dus simpel. 1 dipool voor 20 en 1 voor 40 meter. Die waren zo omhoog gehesen door Jille en mij. Als sets heb ik meegenomen de Icom 7700 en een (tijdelijke) FT920. Jeroen en Jille gingen met 20m aan de slag (SSB) en Hans (pa0wys) en Hans (pa7hph) met 40m CW en SSB. De condities waren wisselend. 20 meter bleef wat achter maar 40m ging erg goed. We deden rustig aan. Op tijd even pauze en uitgebreid broodje en koffie drinken. Om toch een feestelijk tintje aan deze laatste keer te geven heb ik de voormalige operators uitgenodigd voor een gezamenlijk diner op de contest locatie. Om 18:00 uur kwamen Henk PA0HFT, Ben PA0I, Leo PA0LMD en Gert PA5TS binnen en was de club weer compleet. Ondertussen hadden Jille en ik de Chinees geregeld en konden we aan tafel. Henk had speciaal voor deze laatste keer een bier gebrouwen met een speciaal etiket ( zie de foto’s ) iedereen kreeg 2 flesjes mee naar huis. Na de maaltijd heb ik de sponsors bedankt voor de jaarlijkse bijdrage. Totaal zijn er 405 qso’s gemaakt op beide banden. Voornamelijk Europa maar er waren ook wel DX stations bij. Zondagmorgen nog een paar uur bezig geweest met het maken van verbindingen en om 12:00 UTC was het afgelopen. Gezamenlijk alle antennes weer laten zakken en opgeruimd. Nog even een broodje en de auto weer vol geladen en huiswaarts gegaan. Toch blijft het vreemd, Kom je in je garage en zie daar alle spullen liggen zoals 600 m coax, bandfilters, antennes, waaronder 3 moxons, rotor, baluns en verbinding  materiaal. Wie neemt het over denk je dan. Hopelijk meldt zich iemand. Betekend ook dat dit de laatste rapportage is van 20 jaar schrijven en bijhouden van de site pa7hph.nl. Iedereen bedankt voor de jarenlange inzet voor de PACC  in welke vorm dan ook.

73 Hans PA7HPH.

Verslag van de huishoudelijke vergadering 2022

Verslag van de H.H. vergadering op vrijdag 21 Januari 2022.

Alle leden hadden via de mail een uitnodiging gehad om middels MEET mee te doen aan deze vergadering alsmede voor het doen van een aanmelding voor een bestuursfunctie en voor zitting in de kascontrole commissie. Ook de agenda voor die avond kon men downloaden .
Onze voorzitter Jim PA2JIM opent de vergadering om precies acht uur er hadden zich achttien leden aangemeld Guido PE1MHY controleerde of ze lid waren en noteerde de namen van de deelnemers.
Na een ieder welkom te hebben geheten en even stil te staan bij de covid maatregelen neemt Jim de agenda door alsmede de mededelingen .
Leo PA0LMD doet verslag van de repeater commissie en staat stil bij de toegenomen kosten van het AT voor de vergunningen . Ook de machtiging voor de komende jaren is weer verleend .
Het verslag van het QSL bureau, weer keurig verzorgd door Adriaan PE2K, werd doorgenomen dit maal door Gert PA5TS vanwege het feit dat Adriaan zich tijdens de vergadering nog afmeldde.
Ingekomen stukken waren er niet dus dit was snel afgehandeld.
Het jaarverslag door de secretaris. Gert PA5TS werd in een verkorte versie doorgenomen, het uitgebreide verslag gaat na deze vergadering naar het hoofdbestuur.
Het jaarverslag van onze penningmeester Leo PA0LMD werd eveneens doorgenomen waarbij Leo nog even stilstond bij het feit dat door de covid er geen huur is betaald en er geen bijzondere uitgaven waren afgelopen jaar waardoor het saldo is toegenomen maar dat dit niet de bedoeling is van een goed functionerende vereniging .
De kascommissie bestaande uit Ben PA0I en Henk PA0HFT deed verslag bij monde van Ben en deelden mee dat er geen onregelmatig heden waren geconstateerd en gaven het bestuur van de afdeling Apeldoorn een decharge en bedanken de penningmeester voor zijn inzet.
Voor de nieuwe kascommissie had zich al een kandidaat aangemeld (Henk PA0HFT is zittend lid ) t.w. ED Sanders PC1E
De begroting voor het komende jaar werd door de Penningmeester behandeld maar door alle maatregelen en prijsverhogingen van vergunningen en verzekeringen zal daar nog wel wat in wijzigen.
Bij de bestuursverkiezingen was alleen Leo reglementair aftredend en herkiesbaar . Er hadden zich geen kandidaten aangemeld voor een bestuursfunctie dus blijft het bestuur zoals het de afgelopen jaren is geweest.
De voorstellen voor de VERON verenigingsraad zijn onder aandacht gebracht door Jim welke de komende tijd behandelt zullen worden en Jim vraagt voorstellen in te dienen voor zover die er zijn.
Bij de rondvraag werden er wat dingen gevraagd welke niet pasten op deze vergadering maar werden door onze voorzitter keurig afgehandeld .
Rond de klok van 21.00 uur werd vergadering gesloten waarna een ieder zich uitmelde.
PA5TS.

Tom PA0TRR SK

IN MEMORIAM TOM RIJKMANS   PA0TRR

 

Vandaag 26 November 2021 bereikte ons het bericht dat Tom in zijn slaap op 84 jarige leeftijd is overleden. Hoewel zijn gezondheid  achteruit ging komt dit toch altijd weer onverwacht. Tom kwam veel bij mij thuis en ik bij hem en omdat we dicht bij elkaar woonden , ook elke avond wel een lokaal qso op twee meter . Ook veel bouwen en spullen lenen bij elkaar Tom was een echte knutselaar en ging net zolang door tot het werkte.  Als er voor de afdeling iets gedaan diende te worden was hij meestal wel van de partij , het maken van qso,s was niet zozeer zijn ding en dit hield hij dan ook meestal erg kort. 

De laatste jaren liepen allemaal niet zoals gewenst, privé omstandigheden en gezondheid speelden daarin een belangrijke rol en ook twee maal moeten verhuizen en geen mogelijkheid meer hebben om te hobbyen deed hem geen goed . Ook de corona perikelen hebben er toe bij gedragen dat de kontakten met menigeen minder werden . Tot overmaat van ramp kreeg Tom vorig jaar ook nog een herseninfarct waardoor auto rijden er ook niet meer in zat . 

Jaren lang is Tom de afslager geweest op de verkoop avonden bij onze afdeling waar velen wel iets gekocht hebben wat niet de bedoeling was maar Tom vond dat ze dat maar moesten kopen hetgeen met de nodige hilariteit gepaard ging . Kortom er is weer een echte amateur overleden  Tom de afdeling zal jou missen.

Wij wensen zijn familie vrienden bekenden dan ook alle sterkte toe met dit verlies.

Namens het bestuur en de afdeling Apeldoorn A-05 

Gert Uijttenboogaart PA5TS Secretaris.

Mededeling van het bestuur.

Door de nieuwe corona maatregelen zijn wij genoodzaakt aanpassingen te doen.

Tot nader order zijn er GEEN bijeenkomsten mogelijk. Daarom houden we (weer) een afdelingsronde op PI4APD. Zie ook “Komt u ook”

Het afdelingsbestuur VERON afdeling Apeldoorn