Tom PA0TRR SK

IN MEMORIAM TOM RIJKMANS   PA0TRR

 

Vandaag 26 November 2021 bereikte ons het bericht dat Tom in zijn slaap op 84 jarige leeftijd is overleden. Hoewel zijn gezondheid  achteruit ging komt dit toch altijd weer onverwacht. Tom kwam veel bij mij thuis en ik bij hem en omdat we dicht bij elkaar woonden , ook elke avond wel een lokaal qso op twee meter . Ook veel bouwen en spullen lenen bij elkaar Tom was een echte knutselaar en ging net zolang door tot het werkte.  Als er voor de afdeling iets gedaan diende te worden was hij meestal wel van de partij , het maken van qso,s was niet zozeer zijn ding en dit hield hij dan ook meestal erg kort. 

De laatste jaren liepen allemaal niet zoals gewenst, privé omstandigheden en gezondheid speelden daarin een belangrijke rol en ook twee maal moeten verhuizen en geen mogelijkheid meer hebben om te hobbyen deed hem geen goed . Ook de corona perikelen hebben er toe bij gedragen dat de kontakten met menigeen minder werden . Tot overmaat van ramp kreeg Tom vorig jaar ook nog een herseninfarct waardoor auto rijden er ook niet meer in zat . 

Jaren lang is Tom de afslager geweest op de verkoop avonden bij onze afdeling waar velen wel iets gekocht hebben wat niet de bedoeling was maar Tom vond dat ze dat maar moesten kopen hetgeen met de nodige hilariteit gepaard ging . Kortom er is weer een echte amateur overleden  Tom de afdeling zal jou missen.

Wij wensen zijn familie vrienden bekenden dan ook alle sterkte toe met dit verlies.

Namens het bestuur en de afdeling Apeldoorn A-05 

Gert Uijttenboogaart PA5TS Secretaris.

Mededeling van het bestuur.

Door de nieuwe corona maatregelen zijn wij genoodzaakt aanpassingen te doen.

Tot nader order zijn er GEEN bijeenkomsten mogelijk. Daarom houden we (weer) een afdelingsronde op PI4APD. Zie ook “Komt u ook”

Het afdelingsbestuur VERON afdeling Apeldoorn

PC19VACCIN

Na PC19STAYSAFE en PC19HOPE is PC19VACCIN aangevraagd.

Inmiddels is de licentie binnen.

Het grillige verloop van Covid-19 heeft mij weer geïnspireerd om in actie te komen. De druk op de zorg wordt steeds groter en in de media wordt al gesproken van code zwart. Wat betekend dat de normale zorg afgeschaald wordt vanwege de grote toestroom van besmette mensen. Het vaccineren heeft nog niet tot de gewenste resultaten geleid. Mogelijk dat er met deze call mensen geactiveerd worden om een vaccin te halen. Persoonlijk vind ik dat er collectief gevaccineerd moet worden om uit deze pandemie te komen. Er zijn ook mensen die er anders over denken en gelukkig mag dat in ons land. Dat deze tweedeling, of polarisatie, de boel vertraagt is is aan onze regering om dat op te lossen. Met pc19vaccin wordt, hoop ik, de mensen aan het denken gezet. Ze kunnen, net als de vorige calls, hun “Comments ” invullen in het gastenboek.

Start evenement: 13 november 2021. Einde (voorlopig) 31 december 2021.

Mode: FT8 en FT4. Mogelijk ook PSK  en RTTY. Houd het DX cluster in de gaten.

Zie ook QRZ.COM 

73 Hans PA7HPH

 

 

 

Meetavond 15 oktober 2021

Leo opende de avond ivb met afwezigheid van onze voorzitter Jim ivb met zijn qrl , Leo stond even stil bij het overlijden van Wicher en allen zijn een minuut stil geweest, verder

over de PACC om jongeren aan te moedigen om mee te doen. Betreffende metingen was er weinig te doen de duimstok welke gecontroleerd zou worden was onderweg al gesneuveld

Hans FCP had een klein ontvangertje bij hem die even op de pijnbank is geweest en Leo zelf had nog een eigenbouw ontvanger meegenomen en heeft deze laten zien . Ik had zelf de Btix

meegenomen en Guido heeft daar de laatste software ingeblazen zodat ik daar ook weer mee verder kan . Totaal waren er slechts elf personen aanwezig welke allen bij binnenkomst gecontroleerd

zijn op een geldige QR code al met al toch wel weer gezellig om weer eens samen over de hobby te praten.

Gert PA5TS.

Eindelijk weer een Veron avond. Hetzij een voorzichtige start. Toch houd corona ons nog in zijn greep. We moeten nog steeds alert blijven en ons aan de basisregels houden. Helaas stijgen de besmettingen weer. Dit gaat weer ten koste van de reguliere zorg. Helaas zijn er groepen mensen die er een andere denkwijze op nahouden en voor ontwrichting van de maatschappij zorgen. Dit kan op ten duur een negatief effect geven voor onze vereniging avonden. Laten we hopen dat we volgend jaar met een frisse start en zonder virussen onze hobby kunnen uitoefenen.

Hans PA7HPH

Op weg naar het Digitale tijdperk.

Het moet opgevallen zijn. Steeds meer modes met een digitale inhoud. langzaam verschuift het beeld van de bekende microfoon naar een interface voor digitale communicatie.  Kijk maar naar de contestkalender . Vele contesten in de digitale sfeer zoals Ft-8, RTTY. PSK, CW. Ook de sets worden aangepast zoals de Icom 7610 met zijn SDR. Dit vereist een aanpassing van de radio amateur. Zowel in het bouwen. de manier van storingsonderzoek en de wijze van gebruik op de frequenties. Hierbij is de PC niet meer weg te denken. De shack van voor 2000 is niet meer van deze tijd. Nu overheerst de computer met  al zijn moderne programma’s voor communicatie met de buitenwereld. Ik hoor de oudere amateur al denken. “dat kan ik niet meer volgen” en “daar begin ik niet meer aan”. Dat hoeft ook niet. Er blijft nog genoeg “oude ” modes over. Alleen deze ontwikkeling is niet meer weg te denken en onomkeerbaar! Voor diegene die hier voor kiest en de ontwikkelingen mee wilt maken, levert dat mooie en interessante  DX op! En veel zelfbouw met de Arduino en Raspberry. Weet u wel hoeveel FT-8 signalen in een SSB bandbreedte passen? Niet voor niets is FT8 en FT4 de meest populaire mode geworden. Vrijwel foutloze QSO’s en met zeer weinig vermogen heel ver komen! Dat zie ik met SSB nog niet snel gebeuren. En dit is nog maar het begin. Er komt nog veel moois op ons af. De handgeschreven logboeken en QSL kaarten, in huidige vorm,  zijn al uit de tijd en  is al vervangen door andere items zoals lotw , oqrs, eqsl. Wen er maar aan!

Over 10 jaar zal de moderne amateur verbinding maken met een satelliet en FT1 gebruiken. Binnen 1 seconde contact met 100 tegenstations die allemaal rapport geven. Uw PC regelt alles zodat er een mooi overzicht ontstaat van alle verbindingen inclusief de qsl kaart! dat kan wat worden in de contesten! Ook die gaan een metamorfose meemaken! Het is te vergelijken met uw huis te verduurzamen. Doe je niet mee dan zit je in de kou. Doe je wel mee dan wordt je beloond met warmte en comfort. het duurt nog wel even maar de tijd gaat relatief snel.

Terug naar 2021. Begin eenvoudig: Probeer in WSJT-X met FT8 te werken en de digitale wereld gaat voor je open!

Je kan op een eenvoudige wijze hiermee beginnen. Lees eerst het manual en daarna starten met het programma.

Gebruik wel een PC, of laptop,  met Windows 10 anders valt alles in duigen. Alle koppelingen tussen PC en set staan beschreven in het manual. Ja, zult u zeggen maar… hoe moet dat met mijn qsl kaarten?

Daar zijn diverse oplossingen voor. WSJT-X is geen logprogramma maar save wel alle verbindingen. Dus met het logfile van wsjt-x kan je van alles doen om uw qsl kaarten uit te schrijven of, nog beter, exporteren naar een labelprogramma of lotw.

Nog een oplossing is om N1MM als drager geschikt te maken voor WSJT-X. Dan ontstaat er mooie zichtbare qso regels waar je wat mee kan. Wel is het zo dat hiervoor een extra display aanbevolen wordt. Je kan dan alle vensters plaatsen over 2 schermen. Dit geeft een mooi rustig overzicht.

Klik HIER en u opent een doc met alle gegevens. Het lijkt op de documentatie van de DIGI contest van de Veron maar dan iets anders.

Succes met de eerste stap naar een digitale amateurwereld.

P.S. WSJT-X werkt ook op de raspberry. Ik heb daar al 500 qso’s mee gemaakt

Hans PA7HPH.

 

USB-SERIAL adapters.

Cat kabels van Chinese makelij (USB-SERIAL)

Al enige tijd zijn  op de markt de Catkabels van het merk Prolific op de markt. Ze zijn er in diverse typen en in verschillende chip sets. Wat ik onderzocht heb zijn de USB-Serial adapters van Prolific, Wch.cn en  de FTDI.

  1. Prolific 2303 met shipset XA/HXA
  2. Prolific 2303 met shipset RA.
  3. Wch.cn  CH340. (wordt geleverd met install disk waar ook de Prolific driver op staat)
  4. FTDI

Getest met de communicatie programma’s MIXW versie 4, N1MM en WSJTX  op W10.

Op het internet is er ook veel van te vinden hoe je de adapters weer in beweging kan krijgen.

Om bepaalde redenen pushed Microsoft een nieuwere Prolific driver waardoor een aantal typen Prolific serieel-usb chipsets het niet meer doen. deze starten niet op.

Dit heeft te maken met de Chinese klonen die op de markt zijn.

Ik heb getest met met diverse stuurprogramma’s en in combinatie met verschillende programma’s zoals wsjtx, n1mm en mixw4.

De conclusie is dat de enige goede kabel de FTDI is. Deze werkt altijd en wordt door Microsoft ondersteund.  Dat laatste is belangrijk voor een blijvende goede werking van de adapter.

 

Merk/type

MIXW4 N!MM WSJTX
PROLIFIC 2303

XA/HXA shipset

Driver: 3.2.0.0

 

GOED *

(instabiel)

GOED*

(instabiel)

Onbetrouwbaar*

(instabiel)

PROLIFIC 2303

RA shipset

Driver: 3.8.39.0

GOED GOED GOED
WCH.CN (CH-340)

Driver: 3.5.2019.1

 

GOED GOED FOUT **
FTDI

Driver:2.12.28.13

GOED GOED GOED

 

*= Werkt wel echter bij verwijderen van de adapter verliest het ook zijn driver met als gevolg dat de overige usb poorten ook niet meer werken. Zelfs de installer, voor de drivers, wordt geblokkeerd door Microsoft. Alleen de FTDI blijft goed.

**= DE CH340 werkt niet op WSJTX . Wordt wel herkend door Windows maar is niet te installeren voor wsjtx. (hamlib error), Getest op IC7600 en 7700.

Advies van Leo: https://www.g4zlp.co.uk/unified/IcomCAT.shtml

Hans PA7HPH.

PD0WR SK

 

Op maandag 5 Juli is overleden Wicher PD0WR.                 

Het droevige bericht dat Wicher was overleden kwam wel heel onverwachts en sloeg in als een bom. Veel te jong, nog maar 59 jaar en met nog zoveel plannen voor de toekomst, hetgeen niet meer zo mocht zijn. Binnen de afdeling Apeldoorn kende iedereen Wicher wel en was hij, als het qrl dat toeliet dan ook altijd op de afdelings avonden aanwezig.

Persoonlijk kende ik Wicher al als jongen van een jaar of tien. Zijn moeder werkte bij hetzelfde bedrijf en soms kwam hij mee. Dan was hij graag bij ons in de reparatie werkplaats (radio en tv) en toonde toen al veel interesse  in radio techniek. Jaren later kwamen wij elkaar weer tegen op de afdelingsavonden  waar hij vertelde veel op 11 mtr  te zitten en bezig te zijn om een machtiging te halen hetgeen niet veel later ook gelukt is. Wicher was een echte DXer en deed altijd mee aan bijzondere activiteiten zoals Cavente en contesten zowel in phone als in de digitale modes, zo heeft hij vele punten voor onze afdeling binnen gehaald . Helaas heeft hij niet meer van de uitbreiding van zijn machtiging kunnen genieten. 

De afdeling zal je erg missen Wicher .

Namens het bestuur en de hele afdeling Apeldoorn wensen wij Janny , kinderen, ouders, vrienden en verdere familie heel veel sterkte toe met dit verlies.

Namens het bestuur en de leden van de afdeling Apeldoorn Gert  PA5TS .

Foto:PA7HPH

 

Hier is Wicher nog in de kleinste shack van

Nederland. Een kast waar alles instond. Later, toen de kinderen uit huis gingen,

verhuisde hij naar een grotere kamer. Op de tweede foto was hij actief met de

PACC . Zoals bijna ieder jaar!

Ook bij Cavente kinderdorp was hij bijna altijd aanwezig en zeer geïnteresseerd

in alles wat er gebeurde, We zullen je missen!

Hans, PA7HPH

Opruiming!!!

Soms is de corona tijd nuttig.

Er staan nu 12 advertenties “te koop”

Zie eraan/eraf.

Vele amateur ruimen hun (overtollige) spullen op.

Sla uw slag!!

 

PC19HOPE

Na het succes van PC19STAYSAFE met bijna 3000 qso’s is vanaf 14 januari PC19HOPE actief. Het virus is nog steeds zeer actief . Op het moment van schrijven is Nederland weer in en lock-down situatie terecht gekomen. Ook in  omringende landen is de situatie zeer zorgelijk.  Vooral in Engeland loopt de situatie uit de hand. Het zorg personeel kan de toestroom van patiënten niet meer aan! Om enige steun en empathie te tonen is deze call in het leven geroepen. De amateurs kunnen hun verhaal weer kwijt in het gastenboek van PC19HOPE. Mogelijk geeft het een kleine verlichting onder de vele amateurs die thuis in quarantaine zitten. Alle “comments” worden weer verzameld en later gebundeld  in een boekwerkje.

Start: 14 januari en eindigt op 10 maart 2021.

Mode: PSK/ CW/SSB/ FT8.  Alle banden.

73, Hans PA7HPH/PC19HOPE

 

 

 

Harde Lockdown!!

Het nieuws van afgelopen maandagavond is duidelijk: Nederland zit in een harde lockdown!

Voor ons als afdeling betekent dat wij gewoon verder gaan met de (tijdelijke) inmeld-ronde op PI3APD (145.725 Mhz). Een ieder is welkom en kan zich dan inmelden bij de rondeleider van ons clubstation PI4APD. Dit als vervanger van de reguliere afdelingsavond. Heeft u iets te melden of wilt u gewoon meeluisteren, alles kan. We stellen het op prijs als u zich even meldt voor de presentielijst bij de rondeleider van PI4APD. De ronde begint om 20 uur en zal dan plaats vinden op iedere derde vrijdag van de maand. De luisteramateurs kunnen zich aanmelden via het mail adres: a05@veron.nl Na de inmeld-ronde, kan iedereen die zich heeft aangemeld bij toerbeurt zijn zegje doen. De rondeleider zal zorgen voor de coördinatie dat alles soepel verloopt.

In januari staat onze huishoudelijke vergadering gepland. Tijdens deze vergadering zal het afdelingsbestuur een uitleg geven over hoe de afdeling erbij staat. Dit is een besloten vergadering voor alleen de VERON leden. Echter door de onlangs genomen maatregelen kan deze vergadering niet op de reguliere manier plaats vinden. Omdat wij als bestuur jullie dit niet willen onthouden, willen wij graag deze vergadering online plaats laten vinden. Dit zal voor vele een nieuwe vorm zijn. Om hier alvast een beetje aan te wennen willen wij na de inmeld-ronde van vrijdag 18 december a.s. jullie de mogelijkheid geven om verbinding te maken met zo’n online vergaderruimte.

Je hoeft alleen de instructie te volgen welke vermeld staat op deze link:

(link tijdelijk verwijderd)

Vervolgens kan op de knop “nu deelnemen” gedrukt worden. Er hoeft geen account aangemaakt te worden of software te installeren. Deze link is pas na de inmeld-ronde actief! Het verzoek is echter om tijdens deze online meeting “online-ether-discipline” toe te passen. Het gebruik van de microfoon en webcam kan tijdens deze sessie worden uitgeprobeerd. Op deze manier kunnen eventuele hobbels voor de huishoudelijke vergadering van januari verholpen worden.

Als laatste willen wij met jullie nog een ingekomen mail delen. De informatie kan je hier downloaden.

Hoop jullie allemaal te spreken op de komende inmeld-ronde a.s. vrijdag!

“Stay safe!”

73,

Het afdelingsbestuur VERON afdeling Apeldoorn