Cavente 2023

Cavente 2023

2 chaotische dagen. Zo kan je dit evenement wel beschouwen. Iedere dag 650 kinderen. En dat allemaal op het Ireneveld in Vaassen.

De jeugdweek werd deze keer gehouden van 15 tot en met 18 augustus 2023.

Dit jaar voor de 39e keer. De kinderen kunnen meedoen aan allerlei activiteiten, zoals hutten bouwen met oude pallets, dansen, zingen, acteren, crossfietsen, tekenen, het dagblad schrijven of genieten van een demonstratie van de plaatselijke brandweer.

Wij, Jille PA1DV, Hans PA0WYS en Hans PA7HPH waren 2 dagen te gast op deze locatie. Wat deden we daar?

We hadden een HF station (Alinco 70DX in een (Dares) koffer met ingebouwde voeding en accu’s. Ook voorzien van een psk-modem. Dit laatste werd gebruikt voor de FT8 mode.

Een seintafel met 2 zelfbouw seinsleutels die aan elkaar werden gekoppeld en waarvan 1 was voor zien van een display decoder. Een hulpmiddel om je tekst op het display te laten zien. En een oude W95 laptop (geen typefout) voorzien van een CW programma (morsecat) waarmee en sleutel aangesloten is op een 25p poort. Hiermee konden de kinderen hun naam seinen in morse tekens. De laptop wordt wel instabiel dus moet er een oplossing worden gezocht om het goed te laten werken.

Dan hebben we nog de camera helmen die werken op 5.8 GHz. (video) En voor de audio hadden we portofoons die in de rugtas werden gestopt. Voor de interactie en communicatie hadden we 2 condors die de verbinding onderhielden met de helmen. Dit was wel een groot succes. Soms 10 kinderen die op het wachtbankje zaten.

Dan was er ook nog Dr. Bibber. Maar dan wel 170 cm groot. Dr. Bibber werkt met een raspberry met verschillende teksten. Ook dit was een groot succes.

Dan als laatste het slopen van elektrische apparaten. Niet met een hamer maar met een schroevendraaier. Netjes slopen dus. Onder leiding van Jille werd dit vakkundig gedaan.

De voorbereiding koste ook wat tijd maar wel noodzakelijk. Het ophalen van spullen bij de kringloop. Sorteren en controleren op goede demontage. Jille had de wagen vol. Deze keer veel laptops en radio’s.

Ook werd de antenne, end-fed, voor het HF station ruim op tijd in de bomen geschoten met pijl en boog. De antenne voor 5.8 GHz werd langs de tent vast gemaakt.

De 1e dag, woensdag 16 augustus, waren we om 08:30 uur aanwezig om de laptops in orde te maken en te testen op goede werking. Alles was in orde en om 09:30 ging het terrein open voor de kinderen. Er was toch nog een probleem ontstaan. Door een organisatie fout hadden we geen groene legertent gekregen maar een deel van een andere tent die wat verder weg stond.. En wel naast het muziek podium. Dus je begrijpt dat we moeilijk de kinderen konden verstaan om uitleg te geven omdat er continu 80 Decibel op je oren stond te beuken.

Inmiddels is het ook doorgedrongen tot de voorzitter van Cavente en belooft beterschap het volgend jaar. Gelukkig hadden de kinderen er weinig last van en alle activiteiten konden gewoon doorgaan. Eten en drinken werd gebracht dus dat was prima in orde. Hans, PA0WYS was met Dr Bibber aan de slag en deelde snoepjes uit en de kinderen konden dan met behulp van de grote tang ze weer uit Dr bibber halen. Er was soms grote drukte bij dit evenement. (tot het snoep op was) Om 13:15 uur kwam de brandweer met een demonstratie dus alle kinderen vlogen naar buiten. Even rust in de tent. Om 15:30 uur was ook deze dag afgelopen en liep het veld leeg. Wij snel de auto voorrijden en de laptops inladen. De rest lieten we gewoon staan.

De 2e dag ging bijna hetzelfde als de 1e dag. Wel had ik nu oordoppen meegenomen en dat was een verademing. Batterijen weer opgeladen. Condors weer gereset. Alles weer op frequentie zetten, kabel controle enz. In principe kwamen we 3 man te kort. Dus dat moet volgend jaar anders. Of we moeten wat activiteiten laten vervallen. Gert PA5TS kwam ook nog even op bezoek. Het waren weer 2 chaotische dagen maar wel heel leuk om te doen. Het doel was om de kinderen te laten proeven aan de radio techniek. En zo eindigde ook onze laatste dag van dit evenement. Alles opruimen en een ieder bedanken voor zijn inzet en na de voorzitter gesproken te hebben weer huiswaarts. Er zijn ongeveer 200 qso’s gemaakt met de call: PF39CAVENTE. Jille en Lieke (11 Jaar) hebben de meeste FT8 verbindingen gemaakt. Veel diploma’s uitgeschreven aan de seintafel door Lieke. Opmerkelijk is weer dat de meisjes het seinen snel oppakken en het juiste ritme weten te bereiken.

73 Hans PA7HPH.