Herdenking overstroming 1953.

Zoals mogelijk bekend zal zijn (bij de oudere zendamateurs) is in de nacht van 1 februari 1953 een tiental dijken doorgebroken in de provincie zeeland. De ramp die zich toen voltrok is een van de grootste rampen uit de Nederlandse geschiedenis. Meer dan 1800 mensen verdronken, duizenden stuks vee en vele hectares grond kwamen onder water te staan. Telefoon verbindingen waren er nauwelijks of waren defect. Er was behoefte aan directe hulp op alle fronten. Er was 1 man die dat door had en dat was Peter Hossfeld. Hij bouwde, als radio technicus, in 4 uur een zender in elkaar. Dit was een EL3 en een 807. Deze buizen werden op een plankje gemonteerd samen met de oscillator en tank kring De oscillator werkte direct op de zendfrequentie die versterkt werd door de 807. Met ruim 8 watt moest het mogelijk zijn om Den Haag te bereiken. Dit lukte prima en zo kwam de reddingsplan in werking. Als spoeldrager voor tankspoel werk een fles gebruikt. Deze zender ging de geschiedenis in als “flessenzender”.

Ongeveer 2 maanden geleden begon ik na te denken om een replica te maken. het probleem was: waar haal ik de spullen vandaan uit de jaren 50? Nou dat viel achteraf wel mee, Er zijn altijd amateurs die wat bewaren zo ook Frank, PE1IEX en PA5TS. Snel had ik de spullen bij elkaar. Ik bouwde dat op een aluminium plaat met hout aan 4 zijden. Ook de voeding bouwde ik in dezelfde stijl. Ook de geleende audio versterker was uit die tijd. Alles was dus uit de jaren 50. Alleen de operator was wat ouder. Daarom heeft deze ramp een dubbele betekenis voor mij persoonlijk

Ik stond, samen met mijn opa, op een dijk in Dordrecht tussen de militairen die druk bezig waren met zandzakken. Dat beeld van die grote watermassa vergeet je nooit meer! Ook de vele bouwsels in de jaren 50/60 herinnerd mij aan die tijd. Toen was ik al  bezig met het bouwen van radio’s en voedingen. Allemaal met buizen omdat de transistor niet te betalen was. Ik maakte mijn trafo’s zelf. Dat was een hele mooie tijd.

Even terug naar de replica. De zender (AM) werkte bijna in 1 keer. Ik moest alleen de oscillatorspoel aanpassen. maar daarna had ik een mooie carrier op de ontvanger staan (IC7700) Deze set gebruikte ik als ontvanger en daarom een zend-ontvangt relais ingebouwd. Nu vond ik 8 watt wel weinig dus als hulpmiddel heb ik er een linear achter gezet. Dit is een home made versterker met 4 x PL509. Deze geeft bij 8 watt input 80 watts output. Ik vond mij modulatie niet al te hard (10w audio versterker) maar achteraf viel dat wel mee. Ik paste (net als in 1953) anode modulatie toe en dat vraagt om stevige input voor de modulatie trafo. De eerste test was bedroevend. Gert in Epe hoorde mij niet. ( achteraf is dat veel te dichtbij) Later met PA1DV was het perfect. En de volgende met PI4SRS ging het ook goed. (Maasland) Ook met PE1BIW ging het vlekkeloos. Goede modulatie diepte.

Op 4 februari is in het museum te Ouwerkerk  (het 5e caisson)  een herdenking aan de ramp. Zendamateurs met de call PA70ZRK zullen die dag uitzenden. Vanaf 10:00 uur tot 17:00 uur. Frequentie 3.705 MHz . Uiteraard in AM modulatie.

73 Hans PA7HPH