UITBREIDING voor de Digitale PWR – SWR meter

( een afdelingsproject van Afdeling Apeldoorn)

De Digitale PWR – SWR meter, die we als afdelingsproject gebouwd hebben, had ik ook in gebruik tijdens de PACC, waar we als afdeling ook aan meededen. Omdat we van portabele en tijdelijke antenne gebruik maken, hou ik altijd graag ook even de SWR in de gaten, zeker om mijn eindtrap te behoeden tegen een slechte SWR. Immers kan er zomaar een antenne naar beneden komen, of een balun uitbranden t.g.v een (te) hoog vermogen….
DIT GEBEURDE DAN OOK DAADWERKELIJK. Tijdens de PACC plotseling een heel slechte SWR, en de eindtrap schakelde gelukkig uit op zijn beveiligingen. Maar toch duurde dat even voor ik dat doorhad, want het was beredruk op de band, dus roepen, roepen en nog eens roepen, maar geen hond die meer terugkwam. Dus de koptelefoon af en op onderzoek. En jahoor, een zeer slechte SWR aan de antenne gemeten. Antenne laten zakken, balun vervangen (er waren er genoeg op voorraad) en binnen het half uur weer QRV.
Ik denk dat overkomt me geen tweede keer. Dus besloot ik een extra beveiliging in mijn SWR-meter (ook een afdelingsproject van de VERON afdeling Apeldoorn) in te bouwen, die mij waarschuwt als de SWR boven een ingestelde waarde uitkomt.
Nu werk je tijdens een contest natuurlijk altijd met een koptelefoon op en hoor je eventuele alarmsignalen lang niet altijd, en zeker niet als je met 5 HF-stations in dezelfde ruimte zit.
Dus werd er ook een optische signalering toegevoegd.

BESCHRIJVING: (zie schema)
Middels een opamp, de LT1490, wordt het signaal vanaf de uitgang (pen 7) van de LT1490 in de SWR-meter afgetakt. Deze zit overigens ook aan pen 18 van de PIC-16F88. De LT1490 stuurt nu rechtstreek via een BC339 het relais aan. Dit relais (RL 1) onderbreekt de PTT-lijn naar de eindtrap, waardoor die NIET meer in kan komen bij een slechte SWR. De PTT-lijn is dus aangesloten op de contacten C (common) en NC (normaly closed)
De waarde voor de SWR, kan eenvoudig ingesteld worden met P1, de 10-turn potmeter op de beveiligingsprint.
Als relais is een normaal 12V printrelais met dubbele wisselcontacten gebruikt. Die zijn nodig om een “hold” functie en de galvanisch gescheiden contacten voor de sturing van de eindtrap te creëren. De “hold” functie kwam voort uit de hectiek, die soms tijdens onze contesten ontstond, zeker als de 5 stations gelijktijdig in de lucht waren. Hierdoor merk je ook niet ieder afwijkend signaal meer op. Om ook nog optisch goed zichtbaar te zijn, werd een zeer felle rode LED (D2) op het front aangebracht. Omdat ik geen zeer felle knipperled kon vinden, heb een normale knipperled (D3) in serie gezet met de zeer felle rode led, die nu wel vrolijk mee knippert. LET OP: hiervoor moest de PIEZO pieper vervangen worden door de heuse (laagohmigge) buzzer, want de stroom door een piezo-element is te laag om een knipperled aan te sturen. DIT IS NIET OP DE PRINT AANGEPAST.
Tijdens het testen van de contest-antennes, werden de medecontesters toch wel een beetje nerveus van al dat gepiep, en werd al snel besloten om de buzzer naar keuze met een schakelaartje in of uit te kunnen schakelen. Dit had nog wel even wat voeten in de aarde, want knipperled, felle led en buzzer stonden allemaal in serie. Dus onderbreken van de buzzer, was ook gelijk het onderbreken van de optische signalen en dat was nu weer niet de bedoeling. Dus werd de schakeling een klein beetje aangepast, en werd daarvoor een extra schakelaartje op de achterkant geplaatst. Alles werkt nu naar volle tevredenheid.
Om de schakeling te resetten is een extra drukknop (in serie met de “hold”- contact) aangebracht.
LET OP: resetten kan ALLEEN als de SWR weer onder de ingestelde waarde is gedaald.

SCHEMA: Klik op het schema voor optimale weergave!

DV= DoorVerbinding, BZ= laagohmige buzzer, D2= Super Felle LED, D3= knipper LED,
P1= 10 turn printpotmeter,S1= “reset” drukknop, S2= “alarm” optisch of optisch + geluid

PRINTLAYOUT LET OP: NIET 1:1