Een MANTELSTROOMFILTER zelf maken.

Omdat bepaalde BALUN’s (bijv de 1:6 of 1:7 voor een Windom antenne) de onhebbelijke eigenschap hebben, om staande golven op de voedingskabel te produceren, met mogelijk RFI en TVI problemen in de directe omgeving tot gevolg.Dit kan worden voorkomen om in serie met de voedingskabel een mantelstroomfilter op te nemen. Deze zal de staande golven dan zo veel mogelijk tegen houden. Plaats het filter zo dicht mogelijk bij de balun in de coaxkabel.

DE BOUW:
Neem een stukje 75mm PVC afvoerbuis met een lengte van 12cm en boor twee gaatjes van 5mm, op 22mm vanaf beide randen van de buis. Handig is om als het gaatje er eenmaal inzit, de boor even schuin (in de wikkelrichting) door het gat bewegen, waardoor de coaxkabel makkelijker ingevoerd kan worden. Neem 3,5 meter RG58 coaxkabel en pel de kabel aan beide kanten, over een lengte van +/- 5 cm aan. Boor nu twee gaatjes van 2,5mm, aan beide kanten DIRECT NAAST de kabel, door de PVC-buis vlakbij het gat waar de kabel door de PVC buis naar binnen gestoken wordt. Zet de coax nu aan een kant met een trekbandje (Tie-wrap) vast. Wikkel nu 14 windingen RG58 op de PVC-buis en voer het eind weer door het andere 5mm gaatje weer naar binnen. Boor ook hier weer twee 2,5mm gaatjes DIRECT NAAST de coax om deze weer met een trekbandje vast te zetten. Nu heb je nog 2 einddeksels (eindkappen) van 75mm nodig. LET OP: gebruik GEEN einddeksels van een bouwmarkt, die zijn veel te dun en breken snel af. (zelf heb ik die van de “Wildkamp” gebruikt, die zijn vele malen sterker) Boor een gat in het midden van één deksel om een PL of N chassisdeel in vast te zetten. (vergeet het soldeerlipje (aan de binnenkant) voor de buitenmantel niet) Het gat is afhankelijk van het type chassisdeel dat gebruikt wordt. Soldeer de coaxkabel nu aan het chassisdeel. Neem nu de andere 75mm einddeksel en boor ook daar een gat in het midden, om hier een wartel (met een moer) in te bevestigen. De grote van het gat is afhankelijk van de te gebruikten wartel (voor RG58 of voor RG213 kabel) Doe ook wat kit tussen de wartel en de deksel, om hem waterdicht te maken.
Ik gebruik hiervoor “Polymax” van Bison, dat is een tube die UV en Weer bestendig is, en voor binnen en buiten gebruikt kan worden. Gebruik die ook om de kabel in de wartel af te dichten.
De kabel moet wel goed in de wartel passen, omdat die na het aandraaien als trekontlasting dienst doet. Zelf heb ik hiervoor een stukje (10cm) RG213 gebruikt en voorzien van een PL-plug. De andere kant heb ik aangepeld en door de wartel en deksel heen gestoken, en aan de RG58 van de spoel gesoldeerd. Dit werkt prima voor HF en verstoord de SWR niet. Vergeet niet om aan de binnenkant ook nog een stevige Tie-wrap om de kabel te trekken, zodat de kabel niet uit de wartel kan schieten.

De afwerking:
Smeer eerst nog even de 14 windingen goed in met PVC-lijm (om afvoerpijpen te lijmen)
De spoel is nu goed gefixeerd. Kontroleer ook de soldeerverbindingen nog even goed.
Smeer nu één van de uiteinden van de PVC-buis aan de buitenkant ruim met PVC-lijm in, en lijm nu de einddeksel op de 75mm buis. DOE DIT SNEL, want de lijm hecht erg snel !!!!! (en dan is er geen weg meer terug….en kun je opnieuw beginnen te bouwen.)
Lijm hierna de andere einddeksel op dezelfde manier op de 75mm buis. Het filter is nu KLAAR.

Het mantelstroomfilter kan nu zo onderaan de BALUN geschroefd worden. De coax naar de TRX kan dan weer onderaan het mantelstroomfilter geschroefd worden. Vergeet niet beide coaxconnectoren met zelf vulkaniserende tape te omwikkelen, om binnendringen van vocht in de coaxkabel te voorkomen. Zorg voor wat extra ruimte in de coaxkabel, want mocht het filter ooit eens stuk gaan, (om welke reden dan ook) kan de coaxkabel weer direct op de balun geschroefd worden.

Suk6, Henk PAØHFT