BALUN METEN:

Als je net als ik, een aantal BALUN’s in een la hebt liggen (die vaak open en dicht gaat) verdwijnen of vervagen na verloop van de tijd, meestal de teksten of opschiften op de balun. Het is dan vaak erg lastig om te zien of te meten, of het nu een 1:1 , 1:4 of een 1:9 balun is.
Deze vraag heb ik ook in ons “techneuten app-groepje” geplaatst. Daar kwam Leo PA0LMD met een handige oplossing, die ik jullie niet wil onthouden. Hierdoor kwam ik er achter dat mijn balun een 1:6 balun was, precies diegene die ik ook nodig had. Overigens kun je met deze methode ook snel een balun testen, of hij nog goed is (en niet eerder opgeblazen is…..)

DE METING:

Sluit de balun d.m.v. een coaxkabeltje aan op de antenneaansluiting van een SWR-meter.
Sluit de andere kant van de SWR-meter aan op een tranceiver.
Sluit nu een weerstand aan, OVER de hoogohmige kant (meestal de boutjes met de moertjes) van de balun aan. (zie foto)
Voor de weerstandwaarde zie lijstje verder op. Zorg voor een weerstand met voldoende vermogen, liefst gelijk of > dan de te gebruiken TX output tijdens de meting. (dus zeker GEEN 0,1 W kool of metaalfilm weerstanden o.i.d bij 5 Watt output)

Op de foto: een 47 Ω koolweerstand van
2 Watt die over de balun gemonteerd is.
Deze gaf bij deze balun de beste SWR (1 : 1.6)
Alle andere weerstanden gaven een veel slechtere SWR-waarde aan.
Dus is dit duidelijk een 1:1 balun.

 

LET DUS OP: draai wel EERST het vermogen van de TX terug naar 1 of 2 Watt output,
anders gaan je weestanden (EN JE TRANCEIVER) gelijk in rook op !!!!!

Draai nu de gevoeligheid van de SWR-meter naar NUL (linksom draaien)
Zet de tranceiver nu op FM, en knijp de spreeksleutel op de microfoon in. Draai gelijktijdig de gevoeligheid van de SWR-meter langzaam op (rechtsom draaien) tot ongeveer tot het eind op de “forward” schaal. LEES nu de waarde op de “reflected” schaal af en noteer die.

Heb je een SWR-POWER meter, die we als afdelingsproject gebouwd hebben, dan hoef je niets in te stellen, want die geeft direct de SWR-waarde al aan.

Neem nu een weerstand van een andere waarde, en doe de meting opnieuw. Doe dit met alle vijf de weerstanden en noteer de SWR-waarde.

De gebruikte weerstanden zijn: 50 Ω, 100 Ω, 200 Ω, 300 Ω en 450 Ω

Omdat (bijna) niemand over inductievrije weerstanden beschikt, zal de SWR-meter dan ook nooit 1:1 aangeven, maar altijd wel wat meer, MAAR de weerstand die de KLEINSTE SWR aangeeft, is de juiste!!!! DEEL nu deze weerstandwaarde door 50 (dat is de 50 Ohm van de gebruikte coaxkabel) en dan weet je de impedantie verhouding van je balun.

VOORBEELD:
De gebruikte weerstand is 200 Ω, die geeft de beste SWR aan. Deel nu de 200 door 50, en de uitkomst is 4. Dan is dit dus duidelijk een 1:4 balun.

Zo kun je snel meten of jouw balun een 1:1, een 1:2, een 1:4 een 1:6 of zelfs een 1:9 BALUN is.

Suk6, Henk PAØHFT