In de loop der jaren is er door mij veel geknutseld.

Dit begon al op 10 jarige leeftijd in de schuur van mijn opa. Ik kwam in aanraking met het boek “jongens en wetenschap” en was daardoor zo gefascineerd dat ik direct begon met proeven die in dat boek beschreven stonden. Zelf een trafo maken met een kern van geïsoleerde draadjes. De lak hiervoor haalde ik bij een drogist en thuis werd dit op de kachel verwarmd. Heel veel proeven werden er gedaan. Soms mislukte dat en soms met succes. Maar ja, zo is Edison ook begonnen! Helaas zijn de boeken “verdwenen” maar ik kijk altijd uit naar deze boeken op een boekenmarkt.

Heden, en inmiddels de A-machtiging, blijf ik bouwen en testen. Hier een impressie van de bouwsels tot heden.

Wel heb ik sterke voorkeur voor digitale transmissie maar dat komt vermoedelijk door mijn werkervaring bij KPN, bij de afdeling telefonie.

Een zend/ontvanger voor 7 MHz met als oscillator de AD9850 DDS module en de Nano microcontroller gekoppeld aan een Forty-9er printplaatje voor 40m.

Veel ervaring opgedaan met de programmering samen met Hans PA0WYS die mij daarin ondersteunde.

 

 

 

 

Het eindtrap(je) voor deze set is gemaakt op de ouderwetse manier met 2 x 2sc2166. Power 6 watts

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Baluns in QRO vorm voor de PACC contest.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze baluns zijn gemaakt voor 1 Kw draaggolf en wordt daar niet koud of warm van! De kern bestaat uit 2 plaatjes van epoxy die niet warm worden in de magnetron. Deze zijn bedoeld voor asymmetrische voedingslijnen te koppelen aan symmetrische antennes. Dit was ook een mooi project.

 

Een gezamenlijk project was wel de bouw en gebruik van onze FB33. Op onze oude locatie stond deze antenne jaren gebruiksklaar. Een stevige inbreng hadden Jille, PA1DV, Wicher PD0WR en Hans PA7HPH in dit project. Van aanbouw tot weer slopen zijn er vele uren in dit project geslopen. maar, op de duur, zeer succesvol. Natuurlijk ging het af en toe mis. Letterlijk spoot er vuur uit wegens foute baluns. En dus weer onderhoud aan deze antenne. Zie ook mijn verslag op www.pa7hph.nl

Jaren gebruik voor de PACC contest. Ook soms assistentie van mede amateurs. Zie de foto’s.

 

 

 

 

 

 

 

 

FB33

 

 

 

Oude locatie: Motorclub Vaassen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En de vele evenementen, individueel of gezamenlijk zoals:

Cavente jeugdweek, Jota, DRA, PH60PH, PH65PH, PC100T, PC13KING, PA200KN, PA70VERON en de PACC

Tijdens de zomer/vakantie weken van 2019 ben ik aardig actief geweest met de mode FT8. Er was een dag dat ik wel 70 verbindingen maakte. Zo snel kan dat gaan in deze mode. Aangezien ik 3 sets heb die geschikt zijn voor digitale transmissies moest ik wel voor iedere set een interface maken. met gebruikmaking van 1 externe geluidskaart. Dus een schakelkastje met een draaischakelaar voor alle sets. Ook met een raspberry is het leuk verbindingen te maken. Klein, compact en eenvoudige bediening. Alleen het programmeerwerk is niet mijn ding. Ik red mij met eenvoudige commando’s maar het kost mij veel moeite om het naar mijn zin werkend te krijgen. Maar vaak bied internet uitkomst! Op deze raspberry had ik (uiteindelijk) het programma QSSTV draaien. Met mijn Icom 9700 kon ik via de usb interface de plaatjes ontvangen van het ruimte station ISS. Dat ging natuurlijk niet zomaar. Ten eerste moet je weten wanneer de satelliet overkomt en dan de juiste hoek van de antenne  bepalen en dan maar hopen dat het goed gaat. Met een geleende antenne van Brian PA1WX, de arrow 2 antenne, kon ik aardig mee experimenteren. Ik had alleen geen elevatie/azimuth rotor.  Ik had de antenne op het bovenste gedeelte van een fotostatief geplaatst, en op de schoorsteen bevestigd,  en kon zo aardig  de hoek bepalen. Bij bestudering van de passages bleek dat de satelliet bijna altijd uit het westen komt. Dus zodanig geplaatst dat hij in mijn ontvangsthoek valt. Afgestemd op 145.800 MHz en maar wachten tot hij zich meldt. Op het moment dat de satelliet onder Ierland was kreeg in zijn signalen binnen. Dat werden flinke signalen naar gelang hij dichter bij kwam. In de periode van 1 t/m 4 augustus zond hij qsstv beelden uit.  Ik kon net geen compleet plaatje ontvangen omdat de satelliet zo hard ging dat hij zo weer buiten mijn ontvangstgebied ging. Maar toch, het was een leuke ervaring. De plaatjes heb ik geüpload naar de Amsat SSTV gallery en als beloning kreeg ik een award retour. Toch leuk gezien de inspanningen.

De plaatjes die ik ontving zie je hieronder. Soms met een ruisbult maar de pret is niet minder.

SSTV. Een leuke mode om te te doen. Je bent wel “bezig”. Heel wat anders dan FT8 dat bijna geheel automatisch gaat.

Een leuk evenement was ook het 70 jarig bestaan van onze Spaanse vereniging (URE).

Je kon de diploma’s Ziver, goud en platina behalen als je alle 14 stations werkte op minimaal 3 banden. Dat resulteerde in onderstaand award.

 

Bijzonderheid was dat ik dit jaar  de call PH70PH gebruikte en dat gaf soms verwarring.

ATV en Cavente 2019.

Tijdens de voorgaande jaren hadden wij voor ATV een 23 cm zender en een helm met camera. Totale gewicht in de rugzak was 5 kg. In de radio tent stond de ontvanger met een oude satelliet ontvanger en beeldscherm. Voor de audio hadden we wat condors wat op zich redelijk werkte. Toch zaten de problemen vooral in de helm. De helm kreeg ik niet goed vast en stabiel op die kleine hoofdjes. Bovendien was de signaal opbrengst maar matig. Maar de kinderen hadden er lol in en voor hun maakte het niet veel uit of de verbinding af en toe weg viel.

ik besloot het anders te gaan doen en wel met 6 cm golven. Deze 5.8 GHz spullen kwamen van Ali uit China en komt eigenlijk uit de drone-wereld

 

Allemaal klein spul dus. Alles gemonteerd in een tomatendoos. Het betere plak en knip methode. De zender is een TS832 met 40 kanalen en een output van 600mW. Bij in gebouwd een onderspanningsdetectie in verband met de LIPO batterij. Deze mag niet onder de 9,8 volt komen. De begrenzer ingesteld op 10,5 Volt. Samen met de 2 meter porto weegt het slechts 1 Kg. Ik ben benieuwd hoe het straks gaat in de praktijk.