Op weg naar het Digitale tijdperk.

Het moet opgevallen zijn. Steeds meer modes met een digitale inhoud. langzaam verschuift het beeld van de bekende microfoon naar een interface voor digitale communicatie.  Kijk maar naar de contestkalender . Vele contesten in de digitale sfeer zoals Ft-8, RTTY. PSK, CW. Ook de sets worden aangepast zoals de Icom 7610 met zijn SDR. Dit vereist een aanpassing van de radio amateur. Zowel in het bouwen. de manier van storingsonderzoek en de wijze van gebruik op de frequenties. Hierbij is de PC niet meer weg te denken. De shack van voor 2000 is niet meer van deze tijd. Nu overheerst de computer met  al zijn moderne programma’s voor communicatie met de buitenwereld. Ik hoor de oudere amateur al denken. “dat kan ik niet meer volgen” en “daar begin ik niet meer aan”. Dat hoeft ook niet. Er blijft nog genoeg “oude ” modes over. Alleen deze ontwikkeling is niet meer weg te denken en onomkeerbaar! Voor diegene die hier voor kiest en de ontwikkelingen mee wilt maken, levert dat mooie en interessante  DX op! En veel zelfbouw met de Arduino en Raspberry. Weet u wel hoeveel FT-8 signalen in een SSB bandbreedte passen? Niet voor niets is FT8 en FT4 de meest populaire mode geworden. Vrijwel foutloze QSO’s en met zeer weinig vermogen heel ver komen! Dat zie ik met SSB nog niet snel gebeuren. En dit is nog maar het begin. Er komt nog veel moois op ons af. De handgeschreven logboeken en QSL kaarten, in huidige vorm,  zijn al uit de tijd en  is al vervangen door andere items zoals lotw , oqrs, eqsl. Wen er maar aan!

Over 10 jaar zal de moderne amateur verbinding maken met een satelliet en FT1 gebruiken. Binnen 1 seconde contact met 100 tegenstations die allemaal rapport geven. Uw PC regelt alles zodat er een mooi overzicht ontstaat van alle verbindingen inclusief de qsl kaart! dat kan wat worden in de contesten! Ook die gaan een metamorfose meemaken! Het is te vergelijken met uw huis te verduurzamen. Doe je niet mee dan zit je in de kou. Doe je wel mee dan wordt je beloond met warmte en comfort. het duurt nog wel even maar de tijd gaat relatief snel.

Terug naar 2021. Begin eenvoudig: Probeer in WSJT-X met FT8 te werken en de digitale wereld gaat voor je open!

Je kan op een eenvoudige wijze hiermee beginnen. Lees eerst het manual en daarna starten met het programma.

Gebruik wel een PC, of laptop,  met Windows 10 anders valt alles in duigen. Alle koppelingen tussen PC en set staan beschreven in het manual. Ja, zult u zeggen maar… hoe moet dat met mijn qsl kaarten?

Daar zijn diverse oplossingen voor. WSJT-X is geen logprogramma maar save wel alle verbindingen. Dus met het logfile van wsjt-x kan je van alles doen om uw qsl kaarten uit te schrijven of, nog beter, exporteren naar een labelprogramma of lotw.

Nog een oplossing is om N1MM als drager geschikt te maken voor WSJT-X. Dan ontstaat er mooie zichtbare qso regels waar je wat mee kan. Wel is het zo dat hiervoor een extra display aanbevolen wordt. Je kan dan alle vensters plaatsen over 2 schermen. Dit geeft een mooi rustig overzicht.

Klik HIER en u opent een doc met alle gegevens. Het lijkt op de documentatie van de DIGI contest van de Veron maar dan iets anders.

Succes met de eerste stap naar een digitale amateurwereld.

P.S. WSJT-X werkt ook op de raspberry. Ik heb daar al 500 qso’s mee gemaakt

Hans PA7HPH.